Toppbilden, visa:    


SvJM

Banhistoriker, stationsplaner, bilder och tidtabeller.
Användarens profilbild
cgn1954
Inlägg: 2973
Blev medlem: 04 feb 2012, 10:58
Ort: Tyresö/Trollbäcken
Kontakt:

SvJM

Inlägg av cgn1954 »

Noterade från en tidning att Sveriges Järnvägsmuseum - tydligen som ett förslag från dem själva för några år sedan - att de ska lämna Trafikverket som förvaltande myndighet för dem och övergå till Kulturdepartementet.

Sannolikt finns det redan en hel del kunskap kring historisk forskning om trafik, museiverksamhet och annat i departementet - mer än hos Trafikverket - eftersom departementet redan har de maritima museerna i Karlskrona, Vasamuseet och Sjöhistoriska.

En röst nämnde att då kommer Järnvägsmuseet in på ett ställe där deras verksamhet tillhör kärnverksamheten och inte är en sidoverksamhet i ett operativt verk.

Verkar väl bra . . . [JC_doubleup.gif]
Med bästa hälsningar
/CGN (Om inga bilder visas så är min server nere - det händer, men inte ofta)
En nästan liten bild - endast 175 px bred
En nästan liten bild - endast 175 px bred

Mölle-Mats
Inlägg: 7838
Blev medlem: 28 dec 2011, 23:30
Ort: Mölle

Re: SvJM

Inlägg av Mölle-Mats »

cgn1954 skrev:Noterade från en tidning att Sveriges Järnvägsmuseum - tydligen som ett förslag från dem själva för några år sedan - att de ska lämna Trafikverket som förvaltande myndighet för dem och övergå till Kulturdepartementet.

En röst nämnde att då kommer Järnvägsmuseet in på ett ställe där deras verksamhet tillhör kärnverksamheten och inte är en sidoverksamhet i ett operativt verk.

Verkar väl bra . . . [JC_doubleup.gif]
Är nog beredd att svara både ja och nej på din avslutande fråga - visst finns det säkert en hel del fördelar med att Järnvägsmuséet inlemmas i statens kulturförvaltning, men samtidigt finns det de som givit uttryck för farhågor att man nu kommer att fjärma sig från aktiv järnvägskörning och göra sig av med en massa "överflödigt" material.

Och personligen så hyser jag en farhåga att Järnvägens Muséum i Ängelholm (som sedan några år ägs av Ängelholms kommun) hamnar ännu mer i bakvatten, och att det inte blir några körningar där alls med museala tåg ... Hittills så har ju de båda muséerna samarbetat nära med gemensamma aktiviteter och evenemang även om det verkar vara en avtagande trend på frekvensen (men det är väl i enlighet med avtalet som upprättades vid överlåtelsen).
Also sprach der Matserschmitt!

Skriv svar

Återgå till "Svenska Järnvägar"