Toppbilden, visa:    


Nödvändig? information för alla bangårdsbyggare....

Magnus P3
Inlägg: 624
Blev medlem: 29 dec 2011, 14:04
Ort: Stockholm

Nödvändig? information för alla bangårdsbyggare....

Inlägg av Magnus P3 »

...i synnerhet för dom med skånsk förebild:

http://www.faunistica.se/archive/pdf/pu ... tion_3.pdf

En fråga i sammanhanget är i vilken skala man kan urskilja detta.

Signaturen hampus60 på Järnvägshistoriskt forum fann denna tankeväckande information.

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Nödvändig? information för alla bangårdsbyggare....

Inlägg av Johan Molin »

Underbart! Såväl brudslöja i Ramlösa som sparris (!) i Åhus.

Kan man i Pendon modellera fjärilar så varför inte? Problemet är väl snarast att de flesta av oss har rätt dimmiga begrepp om hur nämnda växtarter ser ut ...

Magnus P3
Inlägg: 624
Blev medlem: 29 dec 2011, 14:04
Ort: Stockholm

Re: Nödvändig? information för alla bangårdsbyggare....

Inlägg av Magnus P3 »

Scen från en middagsbjudning.

Gästen: Vilken fantastiskt god sparris du bjuder på.

Värden: Tack. Den är lokalt odlat. Jag plockade den på bangården.

...... ;)

Användarens profilbild
magnus63
Inlägg: 1043
Blev medlem: 29 dec 2011, 23:35

Re: Nödvändig? information för alla bangårdsbyggare....

Inlägg av magnus63 »

Sparris med en lätt arom av kreosot.

Det här med växter och biotoper på modelljärnvägar är ett helt kapitel i sig. De flesta, inkl. undertecknad, har väl ganska vaga uppfattningar om vad som växer var och hur det ser ut egentligen, men i det undermedvetna så känner man "när det ser rätt ut".
Jag är medveten om att växtlighet ser olika ut i vårt avlånga land.

Hur hör är en gran i skala 1:87? (30 cm om det ska likna östgötska granar). Var växer de? Till skillnad mot tall så trivs de inte på vare sig hälleberget eller på rullstensåsarna, precis som gamla dramatenskådisar är de törstiga och vill ha nära till drickat.
Blandskog? Vanligt häromkring, de vanligaste lövträden är asp och björk. Just kring Linköping växer det en massa ek, flottan planterade dem på 1600-talet innan pansarskepp och torpedbåtar i glasfiber ens var påtänkte, och nu får de stå kvar. Det är inte någon speciellt vanlig landsskapstyp, ekskogar, men just här förekommer de. Maffiga! Eftersom dessa biotoper är skyddade och känsliga går det påfallande ofta får i ekhagarna, de äter sly och gödslar.
Hur hög blir en tall? Hur bygger man en rullstenås? Hur ser brännässlor ut i skala 1:87 och bör jag ha brännässlor på dynghögen bakom min lilla ladugård (ja det bör du om du har en ladugård med kor från den tiden man inte uppfunnit gödselbrunnar och flytgödsel. Nuförtiden finns knappt små ladugårdar med kor i)
Vilken färg har en spannmålsåker i juni, juli, augusti resp. september? När slutar rapsfälten vara gula? När slår man hö/enslige, när skördar man vete, havre, korn och raps? För det gör man inte samtidigt - hölass och tröskor/självbindare syns olika månader på året.
När försvann höhässjorna och när kom de plastade ensilage/höbalarna? Rullbalarna med halm, är inte det i början på oktober (jo, härikring). Hur länge går korna ute? (Runt 1 advent härikring).
Vilken färg har en asp i maj, juni, juli, augusti, september? Blir björkar röda innan de fäller löven (nej, men gula och asparna blir orangea). Hur länge blommar syrener, lupiner, maskrosor, hagtorn, fruktträd, kastanjer, tussilago? Hur ser det ut i trädgårdarna olika delar av året?

Skriv svar

Återgå till "Landskapsbygge"