Toppbilden, visa:    


Hej från Malmköping!

... skriv en rad eller två om dig själv! :-)
Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Hallå Gubbar!

Här har ni en nyss fyllda 30år gammal grabb-gubbe som är uppvuxen och född i Malmköping i Sörmland, eftersom ni är tågentusiaster så känner ni säkert till Museispårvägen i Malmköping. Om inte kan ni läsa här: http://www.muma.se/

Jag bodde mina första 15år i ett hus ungefär 100meter ifrån Spårvägen så jag har varit mycket där och lekt och åkt spårvagn genom åren. (huset ägdes av min pappa ända till 2012 men är nu sålt, men jag bor kvar i köpingen)

Iallafall jag är här av en enda anledning = Sture Bylén och jag ska förklara varför nedanför.

Modelltåg, järnvägar och spårvagnar också för den delen lämnar mig tämligen kall som GW skulle sagt så vad gör jag här?

Jo vi tar det från första början:

2000 var jag femton och började intressera mig för bilar och började därför prenumerera på tidningen Bilsport till vilken jag var en trogen prenumerant i över 10år tills jag tyckte den blev sämre och nuförtiden köper jag mest lösnummer om något verkar intressant.
Iallafall höjdpunkten var när det var ett reportage med som var skrivet av Gunnar Ljungstedt (känd här på forumet som "Norrhyttan") han skrev alltid bäst, roligast och intressantast så genom åren har jag följt honom även på nätet.

Så en dag någon gång 2012 skulle jag kunna tänka mig så kom jag över ett videoklipp på Youtube gjort av Gunnar om en man som gjorde dioraman/modellbyggen av "kända" hus i Hedemora och jag föll totalt och följde hela serien med stort nöje.

Älskar att se folk som är duktiga på det dom gör och som i det här fallet blir så verklighetstroget i slutändan. Älskar också "projekttrådar" oavsett om det handlar om bilar, hus, modeller, leksaker vad det än kan vara där man får följa ett projekt genom alla moment till färdig produkt.

Iallafall efter "Hedemora-serien" var det inte så mycket mer med det tills jag av en anledning som jag inte kommer ihåg hittade att Sture hade en modelljärnväg som höll lika hög standard som hans husbyggen/dioraman och då letade jag först upp "Stinsen"-forumet och när jag läst igenom hela byggtråden där så gick jag vidare hit och läste igenom hela här också, det var två fantastiska dagar och jag håller nu på att plöja dom igen.
Sen dess har jag i smyg utan att varit registrerad följt hans tråd med stort intresse och nöje och då och då velat fråga något eller bara heja på och visa min uppskattning, men har aldrig fått tummen ur tills nu.

Så för att sammanfatta, jag är här för att fortsätta följa Stures bygge och ser fram emot när han är klar med "Morshytta-Rossberga"-delen och börjar bygga vidare i resten av rummet.

Tack för att ni läst!

Ha det bra/Oscar

(Asgeir är det fornnordiska ursprunget av Oscar om någon undrar)
Oscar Zettervall

Användarens profilbild
ford1929
Inlägg: 3891
Blev medlem: 24 aug 2014, 15:36
Ort: Luleå

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av ford1929 »

Välkommen Oskar...

Hoppas att du kommer att trivas bland "Gubbarna"
Roger :-CO
Roger(Forden)

Sture Bylén

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Sture Bylén »

Åh, kors! :o
Nu får man ju prestationsångest... :oops:
(Men stort tack för uppskattningen, Oscar! :D )

Användarens profilbild
P Falk
Inlägg: 2894
Blev medlem: 20 apr 2012, 10:56
Ort: Gråbo

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av P Falk »

Varmt välkommen, Oscar!!
Du kommer säkert att trivas här bland gubbarna i både Stures och andras trådar också [JC_doubleup.gif]
Som du säkert förstått finns det mycket mer än tåg att finna för den som söker! :-BS
Vi ses! /Peter
---------------------------------------
Medlem i MRW. http://www.mrw1.se

Användarens profilbild
jogra
Inlägg: 2524
Blev medlem: 29 dec 2011, 09:03

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av jogra »

Vad trevligt Oscar, välkommen! [JC_doubleup.gif]

Sen så är ju inte riktigt alla här gubbar. :-CO
Kom ihåg att komma ihåg.

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Johan Molin »

Hej och varmt välkommen! Hoppas du ska trivas med det ungdomliga gubbgänget här! Kanske du rentav hittar några andra sidor av intresse också, här finns ju det mesta i modellväg, från hus och båtar till utedass och dragspelare!

Ibland blir sammanträffanden märkliga. Jag lärde mig så sent som i tisdags av en kollega till mig och namne till dig att Oskar och Asgeir är samma namn!

Sture Bylén

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Sture Bylén »

Hej, Oscar!
Jag tipsade Gunnar Ljungstedt om det här inlägget.
Han ville jag skulle hälsa och tacka, vilket jag härmed gör.

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Tack alla för varmt välkomnande och för att reda ut en sak direkt så kallar jag personer för gubbe med stor kärlek och sällar mig själv stolt till det epitetet och när jag nu uppnått den respektabla åldern av trettio så kan jag ju officiellt kalla mig det också fast jag brukar lägga till grabb också för jag känner inte att jag riktigt bottnar helt än i den fina titeln Gubbe trots att jag är en SAAB-fantast.

Sture: Du ska inte ha minsta prestationsångest, fortsätta bara i samma goda stil så är jag nöjd. (dock vill jag påpeka att jag tillhör den skara av människor som inte tycker man ska "fuska" med baksidor när det kommer till modeller oavsett om dom syns eller inte. Men det är lätt för mig att säga som inte gör jobbet samt att det har ju mer med mig att göra eftersom jag inte skulle kunna släppa det om jag inte gjorde hela "klar" så att säga, nu har jag fått det sagt och ska aldrig ta upp ämnet igen)

Kul att du framförde beröm till Gunnar också! Hälsa tillbaka och även han ska fortsätta i samma stil så är allt bra.

Om ni vet om några andra långa och väldokumenterade "projekttrådar" i samma klass som Stures där man får följa bygget och inte bara foton på färdiga saker (om dom är på svenska eller engelska spelar ingen roll) så får ni gärna tipsa om dom, ämnet kan vara det mesta men det närmaste är väl tågbanor/modeller.
Oscar Zettervall

Användarens profilbild
FredrikÅ
Inlägg: 950
Blev medlem: 09 mar 2013, 22:40

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av FredrikÅ »

Hej,
Jag får också hälsa dig hjärtligt välkommen till detta MYCKET trevliga forum.
Här debatteras det mesta och det är högt i tak - vilket är nödvändigt för bra diskussioner.
Har själv också varit ett stort fan av tidningen Bilsport samt Automobil (främst de sidor där skribenternas egna bilar avhandlades).
Mitt egna långlivade bilprojekt Ford escort MKII med cosworthplaner och Atlasaxel är numera endast ett "Kodak-moment".
Alla har sin egna anledning till varför man bygger, det viktiga är ju att man trivs med det man håller på med, oavsett modeller eller bilar.
Återigen välkommen hit :-T
/Fredrik

Användarens profilbild
cgn1954
Inlägg: 2976
Blev medlem: 04 feb 2012, 10:58
Ort: Tyresö/Trollbäcken
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av cgn1954 »

Ehh... gubbe blir man först då barnbarna dyker upp.... å ju senare ju bättre således. Om gubbe är jobbigt...

Lite mumma från muma finns ju bland toppbilderna, i "biblioteket".

Nr 736, 738 och 740 om andan faller på .... finns lite fler bilder (på annat) dära. :=u

http://www.motessparet.se/toppbilder.php
Med bästa hälsningar
/CGN (Om inga bilder visas så är min server nere - det händer, men inte ofta)
En nästan liten bild - endast 175 px bred
En nästan liten bild - endast 175 px bred

Mölle-Mats
Inlägg: 7838
Blev medlem: 28 dec 2011, 23:30
Ort: Mölle

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Mölle-Mats »

Först vill jag hälsa dig hjärtligt välkommen hit bland oss gubbar (damerna lyser tyvärr med något enstaka undantag med sin frånvaro) här på Mötesspåret! Och visst är Malmköping välbekant, har passerat förbi samhället åtskilliga gånger då jag var på väg från min dåvarande bostadsort Uppsala för att hälsa på släkt och vänner i Skåne, men dumt nog så stannade jag aldrig till för att titta närmare på spårvägen.

Även om jag redan "av födsel och ohejdad vana" i viss mån är är modelljärnvägare (fick mitt första Märklintåg i julklapp av min far när jag var 2½ månad gammal, du kan säkert ana vem det var som ville leka med elektriska tåg då), så har mitt fokus aldrig legat på att bygga fina husmodeller och landskap eller att förebildstroget avbilda ett visst scenario vid en viss given historisk tidpunkt - nej för mig så är det det rullande materialet, och då främst ånglok, som står i fokus och de tågbanor som jag brådstörtat slängde upp på de omålade spånskivorna koncenterades på så många spår som möjligt för att ge "lekvärde"!

Och även om jag hittade till modelljärnvägsforumen helt av egen kraft för cirka 15 år sedan, så har ändå "ständigt denne Sture Bylén" haft mycket stor betydelse även för mig. Jag är uppvuxen i södra Dalarna, cirka 3 mil från Morshyttan/Rossberga och mindre än två mil från Hedemora, så när jag snubblade över Stures anläggningstråd på något av forumen som vi "häckat på" genom åren, så inleddes ett nu snart decennielångt trätobroderskap oss emellan.

Sture och några till har ju försökt hetsa mig att bygga en "riktig" modelljärnvägsanläggning i hans anda med mycket ringa framgång under ett antal år, men däremot så har han lyckats inspirera och tjata mig in i en annan av sina hobbygrenar - videofilmning! I kölvattnet av Gunnar "Norrhyttan" Ljungstedts härliga serie om Stures Hedemora-byggnader så blev ju Sture inspirerad och skaffade sig en egen videokamera och började filma - och efter en tids envetet tjat på mig så lyckades han få även mig in på att inleda en "karriär" som videofilmare.

Inledningsvis så blev det mest en massa fåniga parodier på Stures egna filmer och pastischer på att "icke-bygga" en modelljärnvägsanläggning (om du vill se eländet, så finns de här på forumet), men mitt videofilmande håller väl så sakteliga på att utvecklas i en alltmer seriös riktning. Och förstås så är det ju inte bara Sture som ska tackas för att ha växlat in mig på detta spår, även Gunnar har ju indirekt haft mycket stor betydelse för detta!

Och nu har Sture m fl till sist lyckats hetsa mig till att anta utmaningen att försöka bli modellbyggare min urusla finmotorik till trots, jag tror att jag nog själv är den som med störst spänning ska följa hur det kommer att utveckla sig! Börjar i liten skala med låg budget med ett litet icke förebildstroget diorama i bokhyllan, men vem vet - jag kanske får blodad tand!?!

Bilar så, ja där har vi definitivt ett gemensamt intresse. Även jag har ju varit SAAB-entusiast i det förflutna (dock tappade jag intresset för märket när GM kom in i bilden - den sista "riktiga" SAAB:en i mina ögon är 900 OG, även om jag haft en 9000 Turbo som jag gillade rätt bra när den fungerade och gick som den borde), och åtskilliga vagnar av märket har passerat min ägo. Gjorde lite misslyckade försök att bli "rally-Kalle" i min ungdom och var nog en riktigt galen bilmarodör då! Finns en hel del att läsa om alla galenskaperna om "mitt liv som SAAB" här på Mötesspåret men framför allt på Stinsen ifall du är intresserad.

Varmt välkommen till Mötesspåret, jag hoppas du ska trivas här och få mycket roligt när du tar del av "gnabbandet" men också det seriösa meningsutbytet här!
Also sprach der Matserschmitt!

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Tack Mats!

Ska faktiskt erkänna att jag tycker en sak med modelltåg är tufft och det är modell-ånglok som låter och även ryker som det ska. Såg ett program av James May (känd som Captain Slow i Top Gear som är en stor modelltågs-entusiast sen barnsben) där han visade upp en gammal modell han haft sen han var barn som tydligen hade inbyggt att den lät och ryckte som ett riktigt ånglock och det tycker jag var ballt.

Ångmaskiner tycker jag är häftigt överlag speciellt i bilar och det tuffaste jag sett är det här inslaget från Jay Leno´s Garage där han visar sin Doble Series E från 1925 som är det bästa som någonsin byggts i ångbilsväg. https://youtu.be/ACO-HXvrRz8

Appropå James May så har han gjort en program serie vid namn "James Mays Toy Stories" där han gör massa galna projekt med leksaker från sin barndom, i första avsnittet tex bygger han en Spitfire Airfix modell i naturlig skala. Men vad ni nog tycker är ännu mer intressant så i avsnitt sex av säsong ett så bygger han världens längsta modelljärnväg mellan två städer i England som följer en numera nerlagd järnvägssträcka (Barnstaple till Bideford om det säger er något) och i ett special avsnitt kör dom samma sträcka igen fast då är det en tävling England mot Tyskland.
Dom finns tyvärr inte på Youtube men dom finns att hitta olagligt om vi säger så och jag rekommenderar verkligen att se alla avsnitt.

Jag håller med dig till viss del Mats om att OG900 är den sista riktiga SAAB:en för när jag var runt 15år som sagt och blev intresserad av bilar på allvar så härjade två killar vid namn P-A Johansson och Robert Uhr runt i en 9000CSE respektive en NG900 som gjorde att SAAB verkligen blev märket för mig, sen dess har jag ju gått tillbaka i tiden kan man säga och idag är SAAB 92 den vackraste bilen SAAB någonsin gjort och SAAB 96 V4 är min favoritbil genom alla tider och det startade nog med att min Farmor hade en när jag var barn och jag har alltid älskat designen. Sen har jag en morbror som alltid hade SAAB bla en småtrimmad 99 EMS som gjorde stort intryck på mig som liten grabb.
Men jag gillar alla SAAB-modeller av olika anledningar och det ultimata är en blandning av dom olika.

Ett drömprojekt är att ta bottenplattan/chassi/växellåda från en 9-3SS, motor från 9000/900/9-3 (B204-motorn) och karossen från en 96 till den i mina ögon ultimata FWD-SAAB:en.

Lite som Neo Brothers gjort: http://www.uksaabs.co.uk/UKS/viewtopic. ... 4229dce00b

Fast utan det helt ohyggligt fula kjolpaketet/vingen/inredningen och bakljusen.
Oscar Zettervall

Mölle-Mats
Inlägg: 7838
Blev medlem: 28 dec 2011, 23:30
Ort: Mölle

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Mölle-Mats »

Asgeir skrev: ...
Ett drömprojekt är att ta bottenplattan/chassi/växellåda från en 9-3SS, motor från 9000/900/9-3 (B204-motorn) och karossen från en 96 till den i mina ögon ultimata FWD-SAAB:en.

Lite som Neo Brothers gjort: http://www.uksaabs.co.uk/UKS/viewtopic. ... 4229dce00b

Fast utan det helt ohyggligt fula kjolpaketet/vingen/inredningen och bakljusen.
Wow, den där var verkligen döschucker! Men jag håller helt med dig om att den hade vunnit på att utelämna vingen, frontspoilern och kjolpaketet - och instrumentbrädan var verkligen "B". Däremot tycker jag personligen att bakljusen är helt okej ...

Top Gear är ju onekligen ett favoritprogram, f-n vad roligt de måste ha när de spelar in det! :-T Och även om Jeremy Clarkson är den stora stjärnan, så måste jag nog ändå säga att jag diggar "Captain Slow" ännu mer!
Also sprach der Matserschmitt!

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Johan Molin »

Här är ett till Top Gear-fan, som i sitt stilla sinne undrar var de tre tar vägen härnäst – det känns svårt att lyckas ersätta dem med en ny besättning och låtsas som om allt är som förut ...

Tidigare har i varje fall James Mays Toy Stories funnits på YouTube. Det enda tråkiga med modelljärnvägsavsnittet är ju att inget av loken orkade i mål. Sedan fanns ju Scalectrix-banan byggd på Brooklands gamla bana. Den var ju rysligt kul också!

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Johan: Dom håller på med ett nytt bilprogram för Amazon men jag vet inte... Tycker programmet var rätt uselt dom senaste säsongerna om jag ska vara ärlig mycket pga Jeremy Clarkson som blivit en outhärdlig idiot på senaste tiden.

Det nya Top Gear är jag inte heller så positiv över så här innan, Sabine Schmitz (The Queen of Nurburgring) är ju grym och tror jag passar in men resten är ju ett gäng pajasar...
Nej hon och Vicky Butler Henderson (Fifth Gear) och nån mer kvinna som kan köra typ Ramona Karlsson skulle tagit över Top Gear det hade varit grymt.

Johan inte spoila! Har du sett England VS Tyskland avsnittet när dom försöker igen? Annars ska du göra det.
Jag gillade avsnittet där dom bygger en riktig motorcykel med sidovagn av Meccano.
Oscar Zettervall

Arne Lindgren
Inlägg: 2017
Blev medlem: 28 dec 2011, 22:39
Ort: Bålsta

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Arne Lindgren »

Asgeir skrev: Jag gillade avsnittet där dom bygger en riktig motorcykel med sidovagn av Meccano.
Nimbusram? Bild

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Johan Molin »

Det måste betyda att det kommit en "Toy Stories v.2". I första omgången byggde man ju en bro av Meccano över en kanal i Liverpool!

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Johan: Säsong 1 var sex avsnitt sen har det kommit fyra "specialavsnitt"

2011 - The Great Train Race (England VS Tyskland)
2012 - Flight Club (Flyga en balsaträ glidmodell över Engelska Kanalen)
2013 - The Motorcycle Diary (Motorcykel enbart gjord av Meccano)
2014 - Action Man at the speed of sound (Få en Action Man gubbe att åka snabbare än ljudet)

https://en.wikipedia.org/wiki/James_May's_Toy_Stories
Oscar Zettervall

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Johan Molin »

OK! Glidflygplanet har jag sett, inte de andra avsnitten!

Användarens profilbild
StefanChrister
Inlägg: 520
Blev medlem: 05 nov 2015, 16:06
Ort: Stockholm

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av StefanChrister »

Välkommen hit! Äntligen! Roligt för mig att inte vara yngst.
Tjosan!

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Jag tar över den platsen det är lugnt, men du är ju fortfarande yngsta byggaren ;)
Oscar Zettervall

Användarens profilbild
Esse
Inlägg: 100
Blev medlem: 29 dec 2011, 21:49
Ort: Katrineholm

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Esse »

Välkommen Oscar!
Kul att det dyker upp fler sörmlänningar i forumet! :=KOMP
Vi har ju hamnat mitt i mellan stridigheterna mellan Dalarna och norra delarna av Danmark (Skåne)
Dragspel vs mässingsblås! :-CO
Vi får väl försöka att hålla oss neutrala!
Esse [JC_doubleup.gif]
"Den förening som vill ha mig som medlem, den föreningen vill jag inte vara medlem i."Groucho Marxx

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Tack Esse

Vi behöver inte lägga oss i den där barnsliga fejden vi vet ju alla vilket landskap som är bäst ;)
Oscar Zettervall

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19964
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Johan Molin »

Dragspel vs mässingsblås! :-CO
Nu vet jag att jag är riktigt petimeteraktigt dum, men räknas inte saxofon till TRÄ-blåsinstrumenten, hur fånigt det än kan låta? :? :-CO

thorpe
Inlägg: 2393
Blev medlem: 28 dec 2011, 22:11

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av thorpe »

Johan Molin skrev:
Dragspel vs mässingsblås! :-CO
Nu vet jag att jag är riktigt petimeteraktigt dum, men räknas inte saxofon till TRÄ-blåsinstrumenten, hur fånigt det än kan låta? :? :-CO
Säg för 17 inte det så att MM hör. Det skulle kvadda hans ego totalt!!! Han är ju "Krökt metall"l så det stänker. :-BS

Användarens profilbild
Asgeir
Inlägg: 83
Blev medlem: 13 feb 2016, 05:49
Ort: Torshälla

Re: Hej från Malmköping!

Inlägg av Asgeir »

Enda gången jag kan stå ut med saxåfån är i humor-sammanhang :=f

Oscar Zettervall

Skriv svar

Återgå till "Ny medlem säger Hej!"