Ett av mina projekt är en Fremomodul där järnvägen får på en bank över en gammal vik. Det finns flera sådana exempel här i Bodø regionen. Längs stränderna vid Skjærstadfjorden, som börjar vid Saltstraumen, så finns det många båthus, naust. Sådana måste ju jag ha på min modul. Jag har tänkt att bygga två och nu är den första klar.
Här i Nordnorge är det tradition med att hänga upp fisk för torkning. Det gör man på detta viset.
Toppbilden, visa:
Naust i H0
Re: Naust i H0
Ser bra ut det där Claes!
Snyggt rostigt tak. Skall bli intressant att se fortsättningen.
Du, kan man få ett par av lutfiskar levererade till jul?
Snyggt rostigt tak. Skall bli intressant att se fortsättningen.
Du, kan man få ett par av lutfiskar levererade till jul?
Kom ihåg att komma ihåg.
Re: Naust i H0
Mycket läckert och det får mig att direkt associera till att min fru just nu är ute på en ö utanför Molde i Norge, här:
https://maps.google.se/maps?ie=UTF-8&q= ... JMBEPwSMBA
https://maps.google.se/maps?ie=UTF-8&q= ... JMBEPwSMBA
Re: Naust i H0
Lutfiskarna hänger på ribban och de får vänta till jul fest. GÖTT.
- Johan Molin
- Inlägg: 19976
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: Naust i H0
Påminner mig om att jag måste förfärdiga några "lakabusar" för vinterfisket på Vätterns is.
Har beskrivit dessa tidigare i MHJ-tråden. OBS! Kaminskorstenen. Det fanns flera nödvändiga sätt att hålla värmen på under lakefisket på vintern på Vättern. Kaminen var en grundföresättning. Kaffekasken alldeles säkert en annan.
Förlåt shanghaiandet av tråden, Claes. Din lilla modell är underbar! Varför längtar vi tillbaka till tider när livet på många sätt krävde mera, fysiskt, av oss? Kanske för att detta tvingade oss att leva efter naturens egna villkor på ett helt annat sätt än nu?
Har beskrivit dessa tidigare i MHJ-tråden. OBS! Kaminskorstenen. Det fanns flera nödvändiga sätt att hålla värmen på under lakefisket på vintern på Vättern. Kaminen var en grundföresättning. Kaffekasken alldeles säkert en annan.
Förlåt shanghaiandet av tråden, Claes. Din lilla modell är underbar! Varför längtar vi tillbaka till tider när livet på många sätt krävde mera, fysiskt, av oss? Kanske för att detta tvingade oss att leva efter naturens egna villkor på ett helt annat sätt än nu?
-
- Inlägg: 262
- Blev medlem: 29 dec 2011, 21:33
- Ort: Bodö, Norge
Re: Naust i H0
Det gör ingenting Johan. Det är bara kul. Här i distriktet torkar man bara fisk för eget bruk, men i Lofoten torkas det fortfarande väldigt mycket fisk. Det är ju speciellt Spanien och Portugal som köper. En portugisisk husmor skal ju kunna laga 365 olika typer "Bacalao", alltså torskrätter.
Re: Naust i H0
Minimikravet för att bli kock i portugisiska flottan lär vara 200.Claes Lislerud skrev: En portugisisk husmor skal ju kunna laga 365 olika typer "Bacalao", alltså torskrätter.
Re: Naust i H0
Bacalão är gott, åt massor i våras när jag var i Lisabon. Åt i Spanien också.
Kan 2-3 recept. Ett med potatis, olika sorters paprika, lök och stekt vitlök i olivolja med enorma mängder torkat paprika i, några oliver som garnering. Enkelt men suveränt i all sin enkelhet.
Kan 2-3 recept. Ett med potatis, olika sorters paprika, lök och stekt vitlök i olivolja med enorma mängder torkat paprika i, några oliver som garnering. Enkelt men suveränt i all sin enkelhet.
- Johan Molin
- Inlägg: 19976
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: Naust i H0
Har ett italienskt recept på baccalà - bullar, riktigt gott också! Kan återkomma till det.
Re: Naust i H0
Ok då, bara för att . Baskisk bacalao:
1 kg torskrygg (egentligen saltad, torkad och urvattnad torsk)
8 potatisar i klyftor
3 gula lökar i klyftor
2 röda och 2 gröna paprikor i strimlor (ska vara en aning starka)
En näve svarta oliver
8 klyftor vitlök
3 dl olivolja
1 dl (!) paprikapulver.
Skala och klyfta potatis och lök, koka i lättsaltat vatten till potatisen är halvfärdig. Lägg i paprikastrimlorna och koka potatisen nästan fördig.
Lägg i torsken och koka några minuter till fisken är genomkokt. Häll av vattnet
Skala vitlöken, krossa klyftorna lätt med knivbladet, grovhacka och stek dem i olivoljan. När vitlöken börjar bli gulbrun, häll i paprikapulvret
och dra omedelbart bort från värmen, annars blir paprikapulvret beskt.
Häll oljan med vitlöken och paprikan över fisken + grönsakerna, direkt i grytan, släng på en näve svarta oliver och servera. Grytan ska vara tegelröd av all paprika.
1 kg torskrygg (egentligen saltad, torkad och urvattnad torsk)
8 potatisar i klyftor
3 gula lökar i klyftor
2 röda och 2 gröna paprikor i strimlor (ska vara en aning starka)
En näve svarta oliver
8 klyftor vitlök
3 dl olivolja
1 dl (!) paprikapulver.
Skala och klyfta potatis och lök, koka i lättsaltat vatten till potatisen är halvfärdig. Lägg i paprikastrimlorna och koka potatisen nästan fördig.
Lägg i torsken och koka några minuter till fisken är genomkokt. Häll av vattnet
Skala vitlöken, krossa klyftorna lätt med knivbladet, grovhacka och stek dem i olivoljan. När vitlöken börjar bli gulbrun, häll i paprikapulvret
och dra omedelbart bort från värmen, annars blir paprikapulvret beskt.
Häll oljan med vitlöken och paprikan över fisken + grönsakerna, direkt i grytan, släng på en näve svarta oliver och servera. Grytan ska vara tegelröd av all paprika.
Re: Naust i H0
En båtstuga kallas och skrivs också "naust" på isländska, uttalas "nöyst"