Toppbilden, visa:    


Nya korvetter - eller fregatter???

Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19963
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Nya korvetter - eller fregatter???

Inlägg av Johan Molin »

Planering tycks pågå för fullt för att bygga fyra nya större "ytstridsfartyg" – en tveksam benämning på fartyg som ska kunna bekämpa ubåtar likaväl som lägga ut minor och behärska luftrummet.

Av tradition har sedan årtionden Marinen tvingas "baissa" vad man kallar sina fartyg för att få statsmakternas godkännande för sina anslag.

Det tog långt tid innan de två första korvetterna ens fick kallas för "kustkorvetter", vad i all världen det nu är för något. En fartygstyp som inte kallas så någon annanstans i världen. Men det är ju sant, vi hade samtidigt en försvarsminister som kallade dem för "plåtschabrak" ...

Sedan blev det kustkorvetter, och till slut släppte man det fåniga prefixet och kallar fartygen numera likadant som i andra länder, nämligen "korvetter" rätt upp-och-ned.

Nu ska fyra nya större fartyg av "förbättrad Visby-typ" byggas.Enligt en relativtintetsägande bild kommer storleksförhålklandena ändå att skalas upp väsentligt jämfört med Visby-klassen:

Bild

Av det lilla jag har kunnat sluta mig till så kommer de redan från början att vara utrustade med luftvärnsrobotar, något som dragits i en evinnerlig långbänk innan nu Visby-fartygen ska få sina installerade.
Det ser också ut som om de skulle kunna husera en helikopter under tak, något som troligen är viktigt för att kunna eskortera sjöfart till Gotland.

I dagarna har det blivit klart att dessa fyra fartyg ska heta LULEÅ, NORRKÖPING, TRELLEBORG (vilket faktiskt är premiär i Flottan!!!) och HALMSTAD.

Men vad ska typen kallas? Är det fortfarande korvetter? Något ljushuvud har föreslagit "skärgårdsfregatter" – sådana som af Chapman konstruerade till Skärgårdflottan på 1760-talet. I så fall borde de ha hetat någonting i stil med Oden, Hjalmar, Starkodder, Styrbjörn, Birger Jarl och Erik segersäll! (Starkodder och Styrbjörn fanns ju i modern tid i flottan i form av två av de 16 patrullbåtar svenskarna köpte från Norge)

Det känns som att göra om dumheterna med korvetterna – dessa fartyg är ju ingalunda avsedda att gömma sig inne i våra skärgårdar.

Men fregatter? Tja hade det varit för 40 - 50 år sedan hade den benämningen kunnat användas, men numera är fregatter oftast fartyg på flera tusen ton, alltså betydligt större än vad t o m våra jagare var. Så jag antar att det blir en fortsatt användning av begreppet "korvetter". Det gäller ju att inte förhäva sig när man är en liten fredsälskande svensk.

Återgå till "Övrigt som inte passar någon annanstans"