Toppbilden, visa:    


Mina figurmålningsförsök

Min utrustning, hur jag bär mig åt när jag bygger allt möjligt, och vilka husdjur som hjälper till.
Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

En experimentlogg för mina försök att måla figurer, och test med olika metoder. Alla förbättringsförslag är varmt välkomna!

Jag utgick från tipsen i tråden Måla gubbar. Artikeln från Model Railroader 1981 som återges där känns mer lämpad för 1:35 än de H0- och 1:100-figurer jag tänkt träna på, men jag utgick i stort sett från den när jag valde kulörer.

Brian Fayles sajt länkas från samma tråd, hans Shadow Theory är intressant. Fayle skiljde mellan skuggor vid (A) plaggkanter, och (B) tygveck. Han grundade med svart, och vid målningen lät han sedan en smal rand av grundfärgen synas som en skugga t.ex. där jackans ena framkant överlappar den andra, eller där jackan slutar och byxorna börjar. (Figurmålare har även andra sätt att åstadkomma detta, googla på blacklining.) Tygvecken framhävdes med varierande inblandning av vitt på upphöjda partier, samt mörk wash efteråt. Han beskrev även i korthet en förenklad metod för H0, att torrborsta med vitt på den svarta grunden, och därefter måla med färgad wash.
220213_innan.jpg
Mina första försök blir ommålning av Preiser-plagiat i 1:100 (tack Peo!). Här kommer vad som helst att vara en förbättring. Jag började med att grada av, blötlägga i T-röd och skrubba med tandborste för att försöka ta bort befintlig färg.

Herr Schwarz und Herr Grau
220213_grundat.jpg
220213_klart.jpg
Herr Schwarz - fritt efter Fayles Shadow Theory - svartgrå primer, torrborstning med vit färg på upphöjda partier, därefter ett lager förtunnad färg överallt utom på A-skuggorna. Tyvärr var färgen inte tunn nog för att B-skuggorna skulle synas. Ansiktet behövde dock två lager för att inte kinderna skulle bli grådaskiga av primern. Brun wash på huden och svart på kläderna.
Herr Grau - mellangrå primer, därefter målad på vanligt sätt med ett lager färg, bara en aning förtunnad. Brun wash på huden och svart på kläderna.

Färger m.m.:
  • Primer: Vallejo svartgrå 70.603 (jag tror svart ger för hårda skuggor på förgrundsfigurer), den mellangrå är svartgrå blandad med vit 70.600.
  • Ansikten: Vallejo Basic Skintone 70.815, brun wash blandad av Leather Brown 70.871 + förtunning.
  • Förtunningen är tills vidare FolkArt Extender som jag redan hade, men den gör färgen lite glansig så jag avslutade med Liquitex matt spraylack på de färdiga figurerna.
Någonstans läste jag att man ska applicera primer med "fuktig" pensel, dvs bara aningen mer färg än torrborstning, och att så länge den täcker hela ytan behöver färgen inte vara jämn. Det funkade bra. När den torkat bättrade jag på den gråsvarta för att få en jämn färg för skuggorna.

Rent allmänt tycker jag att Herr Schwarz känns mest lovande; jag gillar A-skuggorna, så det blir svartgrå grundning även i fortsättningen. Det var svårt att få färgen till kostymen tillräckligt tunn för att B-skuggorna ska synas, samtidigt som den behövde vara tillräckligt tjock för att hålla sig borta från A-skuggorna. Men jag har ett par uppslag om hur det kanske kan lösas.

I dag har jag letat fram ett förstoringsglas att hänga om halsen, så i fortsättningen ska jag se bättre vad jag gör. Tio figurer är avgradade och väntar på primer, för fortsatta tester.

Användarens profilbild
ford1929
Inlägg: 3891
Blev medlem: 24 aug 2014, 15:36
Ort: Luleå

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av ford1929 »

Har ännu inte gett mej på figurmålning
i någon större utsträckning....så alla tips som du
kan delge är bra... :-T

Använder själv en ljusarmatur med förstoring..
en bra o billig investering....
Roger(Forden)

Användarens profilbild
cgn1954
Inlägg: 2976
Blev medlem: 04 feb 2012, 10:58
Ort: Tyresö/Trollbäcken
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av cgn1954 »

Pilligt, minst sagt. :-J

Tja, förstoringsglasögon eller pannlupp är väl från 250 spänn. Förstoringslampa med LED på stativ typ 600 och upp till flera tusen.

Ni som vet - vad är bästa verktyget för förstoring och pilleri-jobb?

För övrigt: Ser mkt bra ut men jag funderar ofta - förmodligen är det kamera med blixt eller annan starkare belysning som påverkar bilden/fotot - man ser ofta blänk, inte bara på figurer utan lite överallt i skala 1:87 (och andra skalor). Vad är receptet, t ex avseende kläder - de blänker ju inte IRL? Nån slutlig brusch med matt-nåt? (Som märks så är jag total-lost på detta).... ;)
Med bästa hälsningar
/CGN (Om inga bilder visas så är min server nere - det händer, men inte ofta)
En nästan liten bild - endast 175 px bred
En nästan liten bild - endast 175 px bred

Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

Jo, lite pilligt och det är ju kul. Jag har tänkt prova olika målningstekniker ganska förutsättningslöst, hoppas att en del kan blir användbart för fler.

I källaren har jag en förstoringslampa med lysrör, från innan LED-lamporna tog över. Jag har inte behövt den på länge men till det här behöver jag få fram den igen! Återstår att se om jag ser lika bra med den nu, som för en del år sen, när synen var bättre. ;)

Matt klarlack är nog generellt en bra idé till sånt som inte ska blänka. Min matta sprejlack blev inte riktigt så matt som jag väntat mig, och det blev några små defekter i ytan; jag kanske inte hade skakat burken tillräckligt länge. Jag lade f.ö. figurerna under en liten LED-lampa för fotot så det blev mycket ljus rakt på.

Online
Användarens profilbild
Johan Molin
Inlägg: 19963
Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
Ort: Moth Virgin
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Johan Molin »

Spännande! Ska fortsätta följas med stort intresse!

Användarens profilbild
ollef
Inlägg: 885
Blev medlem: 28 dec 2011, 22:09
Ort: Skultuna
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av ollef »

:-T :-T Ser bra ut, det är riktigt kul med figurmålning så man kan få lite egna personligheter på gubbar o gummor.

Kommer snart ett inlägg i Engelsforstråden med helgens måleriarbeten under lupp och förstoringslampa.
Olle Frykmo - Kör i skala N - En mellansvensk modelljärnväg
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell

Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

Tack ska ni ha! Det känns roligt att komma igång med något smått, och dessutom få se resultat så snabbt.

Användarens profilbild
P Falk
Inlägg: 2894
Blev medlem: 20 apr 2012, 10:56
Ort: Gråbo

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av P Falk »

Åh... vad roligt att du kommit igång, Anna-Carin!
Tycker det ser jättebra ut. Herrn Schwartz tar sig med sin svart/gråa grundfärg. Jag gillar också den tekniken.
Om man "målat över" för mycket av de svarta skuggorna kanske man kan använda svart wash och fylla tillbaka lite. Jag har (mest på 0-skale gubbar) provat Citadels svarta wash (Nuln Oil, de har verkligen fantasy namn på sina färgburkar) och där går det utmärkt att i efterhand fylla på med skuggor om man tar det försiktigt. Om svart blir för mörkt direkt, så finns även mörkare nyanser i de flesta kulörer för att tona ner och skapa djup i byxveck/armveck osv.
Vad trevligt att du delar med dig av dina erfarenheter och ger färgförslag osv. "Ansiktsfärg" tycker jag är det svåraste så alla tips där snappas upp direkt. :-T
---------------------------------------
Medlem i MRW. http://www.mrw1.se

Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

Tack Peter! Tipset om Nuln Oil är noterat, jag har en lista med färger m.m. som jag ska beställa när listan är tillräckligt lång.

Jag blev glatt överraskad över att ansiktena fick en vettig hudfärg. Även om färgen känns lite för ljus och skär direkt ur burken, så gjorde en wash direkt på den matta färgen att hela huden blev aningen mörkare, utöver att ansiktsdragen betonades. Hudnyansen skiljer en aning mellan dem eftersom jag blandade till en droppe brun wash på känn vid två olika tillfällen. Att måla med samma hudfärg men variera wash-blandningen verkar alltså vara ett enkelt sätt att variera hudtonen på en grupp figurer, det ska jag prova mera.

Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

Svart grundning + vit torrborstning + färgad wash
Jag har fortsatt försöka med den här metoden, och nu känner jag att jag inte kommer längre. Här följer en genomgång av hur jag gjort, samt slutsatser.

(Grå-)svart grundfärg följt av vit torrborstning.
svartvit1.jpg
Till huden förtunnade jag en droppe Vallejo genom att ta lite vatten på penseln och blanda in, så att den gick lätt att stryka ut. Hudfärgen täckte inte riktigt så jag gjorde en andra strykning på samma sätt (det blev ändå inte riktigt bra, kanske dåligt för blandad färg).
svartvit3.jpg
Till kläderna blandade jag en droppe Vallejo och en droppe vatten, och läskade penseln (=lutade den lätt mot en bit hushållspapper) innan jag målade (upprepas varje gång man fyllt penseln). Därigenom gick det att lägga ett tunt och ganska jämnt lager färg, så att ljusa och mörka partier syns. Här syns den effekten framför allt på kjolen och dräktjackan, ljusa färger beter sig annorlunda men det återkommer jag till nedan.
svartvit4.jpg
Avslutningsvis hår och skor. Skorna saknar detaljer så jag förtunnade bara lite, som till huden. Håret försökte jag förtunna mer men det gjorde ingen större skillnad. Här saknas wash för att betona ansiktsdragen, jag känner att jag inte har hittat någon bra lösning där än. Graffens figurer har så fina ansikten, hans metod med wash av oljefärg + terpentin skulle jag vilja testa.
svartvit5.jpg
Några tips:
Jag provmålade på en svartvit trycksak för att få en aning om hur väl figurens svartvita grund kommer att synas igenom färgen. Längst till vänster på bilden är ospädd Vallejo, i princip helt täckande. Därnäst är den blandad 1 droppe färg + 1 droppe vatten, men penseln är inte läskad utan färgskiktet blir ojämnt. Den sista är målad med läskad pensel; det ger ett ganska jämnt färgskikt.
svartvit0.jpg
Alla tre figurerna är målade efter samma princip. Observera att färgen på den ljusgröna blusen och beige byxorna är mycket mer täckande än de övriga kläderna, trots att allt är målat på samma sätt. Den gröna skjortan och röda jackan fick en ganska bra effekt. Den blå kjolen är däremot fläckig, beroende på var grundens torrborstning med vitt "tog" bäst. Idealiskt är att torrborstningen antingen bara tar på detaljerna, eller att man torrborstar så mycket att allt utom de djupaste skuggorna är gråvitt. Här har jag egentligen inte bekymrat mig om B-skuggorna alls.
svartvit_flera.jpg
På den äldre herrns byxor använde jag gulbeige (sandfärgad) torrborstning ovanpå den vita, sedan målade jag bådas byxor med samma färg. Den rutiga skjortan målade jag först helt vit, sen målade jag blå rutor med förtunnad färg och läskad pensel. Resultatet blev ett tunt vitt rutmönster på blå botten. Här syns B-skuggorna (längs hängslen etc), som jag inte är nöjd med i närbilder.
lederhosen.jpg
Senast redigerad av Anna-Carin den 09 apr 2023, 16:55, redigerad totalt 1 gånger.

Användarens profilbild
Anna-Carin
Inlägg: 476
Blev medlem: 15 jul 2012, 20:41
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av Anna-Carin »

Slutsatser:
Att måla kläderna med kraftigt förtunnad färg över svartvit grund funkar bra om man använder starka/mörka kulörer, men inte med färger som innehåller vitt pigment (vitt, grått, beige, pasteller m.m.). Det är som att det är något med själva pigmentet som får färgen att bete sig annorlunda. De färgerna ger ofta ojämn täckning, som syns särskilt bra på nära håll. Ibland blir det t o m små omålade fläckar mitt på ytan, något som jag inte har märkt med de andra färgerna.

Om figurerna främst ska synas på avstånd, men även tåla en del närbilder, så tror jag att den här metoden (utan B-skuggor) kan funka och vara hyggligt rationell (helst med någon bra wash på ansiktena, förstås). Framförallt om man undviker att använda färger som innehåller vitt pigment. Lite ljusare färger går nog ändå att åstadkomma om man torrborstar grunden i flera omgångar så den blir ordentligt ljus nästan överallt och sedan använder en kulörstark färg som är extra mycket utspädd.

Att skapa B-skuggor med Fayles metod, att inte måla ända fram till angränsande färg, ger bra effekt på avstånd men blir överdrivet på närbilder. Jag gillar närbilder så den här metoden är nog inte optimal för mig, utan jag tänker testa metoder där B-skuggorna målas på efteråt istället. Dels tror jag att det går lättare att få dem jämnbreda då, dels går det att tona ner dem genom att använda en blandning av svart och ytans kulör istället för helsvart. Och vit grund vore intressant eftersom jag haft problem med att det svarta skiner igenom ljusa färger.

Jag råkade hitta den här filmen, "Dave Revelia on Figure Painting", som ger en del tips utefter de linjer jag tänkt mig, men tyvärr är den en timme lång och lika visuell som en podcast. Lyckas jag tillämpa metoderna på ett användbart sätt så postar jag en sammanfattning här.

Användarens profilbild
cgn1954
Inlägg: 2976
Blev medlem: 04 feb 2012, 10:58
Ort: Tyresö/Trollbäcken
Kontakt:

Re: Mina figurmålningsförsök

Inlägg av cgn1954 »

Så fina fugurer.... :-)
Med bästa hälsningar
/CGN (Om inga bilder visas så är min server nere - det händer, men inte ofta)
En nästan liten bild - endast 175 px bred
En nästan liten bild - endast 175 px bred

Skriv svar

Återgå till "Från min egen verkstad"