Toppbilden, visa:    


Power Pack till H0 - lite info

Allt om dekodrar, styrsystem, borstlösa motorer, programmering, lödstationer mm.
Användarens profilbild
cgn1954
Inlägg: 2976
Blev medlem: 04 feb 2012, 10:58
Ort: Tyresö/Trollbäcken
Kontakt:

Power Pack till H0 - lite info

Inlägg av cgn1954 »

Som jag fattar det så undrar några/flera/många över Power Pack (PP) till modelljärnvägen. Först ska man skilja på batteri-PP och kondensator-PP. Den förra är de som finns från mobiler till elbilar o laddas upp i ett eluttag (normalt).

Den andra är en kondensator som också laddas upp men som inte kan hålla samma energimängd som ett batteri, det laddas alltså ur mycket snabbare. Samtidigt - ju större konding - ju mer lagrad energi (som i ett batteri).

Kondingar för digital användning inom MJ, specifikt H0, bör vara märkta 25V. För ett lok behöver kondensatorn vara på minst 2200 mkiroFarad. Det kan räcka för kanske ca 0.5 sekunders avbrott men det beror ju på hur mycket ström loket drar. För flimmerfri belysning i vagnar räcker det med 470 mikroFarad per vagn.

Det är bara tre komponenter i ett Power Pack, en konding, ett motstånd och en diod. Se ritning, alltså mycket enkelt och det behövs ingen platta utan man löder bara ihop benen på komponenterna. Det som är A och O är ju att plus och minus blir rätt. Noggrannhet påbjuds!

Har man sen plats i fordonet så kan man (obs) parallellkoppla flera kondingar - eller ta en större - så kan den strömlösa perioden bli längre. Parallellkopplade kondingar MÅSTE vara för samma spänning (25V).

Den trickigaste delen är att ansluta plus o minus rätt på dekodern. För det första - anslut INTE till matning från rälsen, dvs. inte till hjul och ev. släpsko. Rätt plats på dekodern är INTERNT i likströmsdelen och det brukar framgå vad som är generell plus och minus av respektive dekoder-manual. Läs noga - koppla inte fel!!

Kostnad för komponenterna är under 5 kr, finns t ex på Elfa (men där måste man köpa ett minsta antal, typiskt 25 eller 100-pack).

Det finns dels butiker som säljer komponenterna lösa för 25 spänn och uppåt (i en liten påse), dels finns det avancerade Power Pack, t ex från ESU, som har en egen elektronik som övervakar laddningen (passar bara ESU:s dekodrar). Färdiga Power Pack finns från 100 spänn och uppåt, dyraste jag sett ligger på 600 kr och mer. Per styck.

En mellanstor bild - 600 px bred

En mellanstor bild - 600 px bred
Med bästa hälsningar
/CGN (Om inga bilder visas så är min server nere - det händer, men inte ofta)
En nästan liten bild - endast 175 px bred
En nästan liten bild - endast 175 px bred

Användarens profilbild
BR78
Inlägg: 724
Blev medlem: 15 aug 2014, 12:07
Ort: Göteborg
Kontakt:

Re: Power Pack till H0 - lite info

Inlägg av BR78 »

[JC_doubleup.gif]
Medlem i MRW: http://www.mrw1.se

Skriv svar

Återgå till "Elverkstaden"