Toppbilden, visa:    


Dödsbo

Köp-sälj - forumets marknadshörna. Men snälla, håll dig till prylar som har med hobbyn att göra! Inte ditt gamla kylskåp eller mosters strumpor således...
Finn Andersson
Inlägg: 7
Blev medlem: 07 nov 2021, 15:32
Ort: Jönköping

Dödsbo

Inlägg av Finn Andersson »

Min bäste kompis har gått bort. Han har en ganska diger samling av allt som hör MJ till. Många lok, vagnar, hus. mm. Har fått i uppdrag av hans son att hjälpa till att sälja av allt detta.
Har någon ett tips om hur man går till väga?
Finns det event, där man kan sälja av vid ett bord?
Eller har ni något annat förslag?
Sonen bor i Stockholm och anläggningen är i Jönköping. Så det är lite problem med passa in tider oss emellan.

HLS
Inlägg: 975
Blev medlem: 12 feb 2012, 16:16
Ort: Västra Frölunda

Re: Dödsbo

Inlägg av HLS »

Tradera är nog det bästa stället.
Läs annonserna i hobby\modelljärnväg\ och bedöm värdet därefter. Starta lite lågt. Budgivningen rasar alltid iväg.
Alternativet är att ge samlingen till en auktionsfirma och låta dem göra jobbet.
Om det är stora mängder enskilda objekt blir det många paket att packa..
Medlem i MRW: https://www.mrw1.se

Användarens profilbild
kasoe
Inlägg: 125
Blev medlem: 30 dec 2011, 06:10
Ort: Lekeryd
Kontakt:

Re: Dödsbo

Inlägg av kasoe »

Jag har sålt av en massa prylar efter min far på egen hand och jag har också assisterat vid något liknande på förfrågan.

Är det ett önskemål att få ut pengar så är Tradera bästa alternativet, men det är massor med arbete och de tar numera 10% har jag för mig.
Jag gjorde det, allt lades ut för 1:- och sen fick "marknaden" bestämma värdet.
Jag lyckades faktiskt träffa den värdering som gjordes åt dödsboet (av mig) ganska exakt sett på totalen.
Inte per såld pryl, där var jag för det mesta ganska fel ute, men på totalen blev det bra...

Vill man istället prioritera att sälja allt i klump finns det en hel del som är intresserade.
Dock, man får ganska dåligt betalt eftersom det är ganska mycket jobb att sälja och vissa saker går nog inte att sälja.
(har en liten sådan hög hemma, går knappt att skänka bort...).
En gissning är att man får ut ungefär hälften (kanske tom mindre) av försäljningsvärdet, men man slipper en massa jobb...

Tredje är att åka på marknader som du säger, det blir väl lite mitt emellan ovanstående alternativ.
Man måste prissätta varje modell och vara beredd att diskutera varje prissättning... ;)
För mig var det nog det minst lockande alternativet men jag sålde av under Corona så det var egentligen inget alternativ.

Personligen skulle jag nog gjort en kombo av 3 och 1, sälj det som är lätt att värdera och sätta pris på vid någon marknad.
Sen lägg ut resten för 1:- på Tradera, allt som blir över kan man antingen försöka sälja till någon i klump (svårt) eller lämna till Erikshjälpen...

Hoppas det kan ge några ideer...

Hälsar,
Anders Ö
Bygger främst modeller av smalspår i nollan och kör (ibland) amerikanskt i N.
Habo Hobby & Tågspecialisten - Södra Sveriges största(?) hobbybutik

Finn Andersson
Inlägg: 7
Blev medlem: 07 nov 2021, 15:32
Ort: Jönköping

Re: Dödsbo

Inlägg av Finn Andersson »

Tack för tipsen. Låter klokt.
//Finn

Mölle-Mats
Inlägg: 7838
Blev medlem: 28 dec 2011, 23:30
Ort: Mölle

Re: Dödsbo

Inlägg av Mölle-Mats »

Jag har ägnat i princip det mesta av min tid det senaste halvdecenniet åt att köpa in ett antal större samlingar från dödsbon och "tappade sugar", och sedan sålt merparten på fr a Tradera (även om högen "men den där är ju fin, den ska jag ha kvar själv" svällt ut tämligen okontrollerat. :-BS ).

Några reflektioner:

Tradera är en i mitt tycke bra kanal att sälja via, men det är oerhört tidsödande! Först ska i princip varenda pryl inventeras, skicket bedömas, provköras i förekommande fall och fotas ur ett flertal vinklar (glöm inte undersidan, så att ev slitage från mer eller mindre flitig användning framgår), sedan ska auktionerna läggas upp och startas. Mitt tips är att noga beskriva alla eventuella småskador och defekter, så att säljaren inte blir missnöjd efter leverans.

När de sedan auktionerna gått ut, så ska man bevaka när betalningarna börjar trilla in (med Traderas nya betalningfunktioner är det ett litet detektivarbete i sig, och räkna med att det allltid är några som vill betala på andra sätt), och därefter ska man packa och då emballera mycket väl så att inte varorna skadas under transporten - se speciellt upp med att man ofta måste "säkra" grejerna så de inte kan röra sig inuti sina originalförpackningar när dirtributörerna dänger och slänger försändelserna.

En riktig rysare i det här sammanhanget är Märklins tågsatsförpackningar från 80- och 90-talet med en insats i icke åldersbeständig mörkgrå plast inuti en tämligen vek pappask, där plastinsatsen ofta spricker när försändelserna kastas och loken sedan dundrar runt inne i pappasken och slår sönder sig självt och vagnarna - t ex har mången av Märklins svenska D-trätågssatser förstörts på så sätt! Men många andra originalförpackningar erbjuder ett för dåligt skydd vid den här hanteringen, om du kan höra att prylen rör sig inne i förpackningen om du ruskar försiktig så "padda in den" med t ex lite bubbelplast etc inuti förpackningen, så den inte skadas under transporten.

Om det är större mängder försändelser som ska skickas så blir det i princip oöverstigligt att "tigga" lämpliga kartonger att skicka i hos ICA-handlaren (eller var man nu försöker få tag på sådana), räkna med att man behöver köpa in emballagematerial (glöm inte bubbelplast att vira in känsliga grejer i!), och här tillkommer ju en kostnad om en knapp tia och uppåt per försändelse - och den förväntas man bjuda på som säljare!

Traderas provision för modelljärnvägsgrejer är mycket riktigt 10%, dock max 200 kr - men fr a minimum 3 kr! Så att lägga ut prylar med utrop 1 kr gör i alla fall inte jag, i värsta fall får man betala 300% av försäljningsintäkten i provision då (plus att man ska bjuda på emballaget).

I slutänden så har vi så Traderas omdömessystem, som det förstås är viktigt att sköta då det ju är en förtroendeskapande kvalitetsstämpel på aktörerna. Förstås är det viktigast för säljare att ha goda omdömen, men att sköta processen med att ge sådana till köparna är väl en "sanitetsfaktor". Och om misshälligheter uppstår, så är det i de allra flesta fall bättre att bita i det sura äpplet och ge köparen rätt - en köpare som blir tillfreds i slutänden och ger ett positivt omdöme och förhoppningsvis återkommer är värt mycket mer än att tjäna några hundralappar på en tveksam pryl!

"Skattmasen" håller nog ett vakande öga på Tradera, så om man säljer mycket (för mer än 50 000 kr/år) så är mitt tips att förekomma ev obehagligheter genom att redovisa försäljningen som "inkomst av hobbyverksamhet". Schablonmässigt får man dra av 25% av försäljningspriset som anskaffningskostnad, som sedan ska beskattas som inkomst av kapital - i slutänden så går därmed 22,5% av försäljningsintäkten bort i skatt.

Så summa summarum så går i runda slängar 1/3:e-del av försäljningsintäkten bort i skatt, Tradera-provision och emballagekostnader om man ska sköta ruljangsen "by the book". Vid försäljning av dödsbon i "egen regi" kan måhända skattedelen utgå, men om du hjälper någon annan att sälja av så kan det kanske uppstå tveksamheter för huruvida din insats kan ses som hobbyverksamhet eller ej!?!

Och i slutänden så blir man sittande med ett berg med "osäljbara" prylar, så räkna med att en del tid får läggas på en eller annan vända till återvinningen också. Gamla byggda anläggningar är väl oftast bara att se som ett avfallsproblem liksom samlingar av gamla MJ-tidskrifter och nog de flesta kataloger också (med undantag av Märklins och Fleischmanns gamla huvudkataloger, som det finns ett visst intresse för).

Så sammanfattningsvis: visst går det rätt så bra att sälja det mesta av gamla MJ-prylar via Tradera, men räkna med att det är oerhört mycket jobb och att det också är förknippat med en del kostnader.

Att sälja allt i en klump till någon som är beredd att ta över jobbet innebär givetvis att den personen tar höjd för allt detta, så man ska nog vara glad om den personen är beredd att betala så mycket som en tredjedel av vad denne bedömer att partiet som helhet kan tänkas inbringa vid försäljning. Och om det handlar om Märklin-grejer - glöm värderingarna i Koll-katalogen! De avser vad perfekta samlarexemplar i mint condition handlas för på tyska samlarmarknader, och är ofta rätt långt ifrån vad lite mer använda prylar kan tänkas inbringa på "den svenska marknaden" (läs: Tradera).

Att sälja på hobbymarknader har jag (hittills i alla fall) avstått ifrån, då jag blivit rätt så avskräckt när jag sett hur en del vänner och bekanta släpar dit och hem samma prylar gång på gång och mest ojar sig för hur dåligt det gått med försäljningen. Men kanske är det inte fullt så illa, i så fall skulle de väl inte återkomma gång på gång (även om de flesta verkar ledsna och väljer att lägga av efter några år)!?!

Jag önskar er lycka till med försäljningen - och nej, jag är inte intresserad av att köpa in hela partiet (jag har ledsnat och valt att lägga av - fan tro´t ...).
Also sprach der Matserschmitt!

Skriv svar

Återgå till "Tågbörsen"