Toppbilden, visa:
God mat- och dryckeskultur
Re: God mat- och dryckeskultur
Får väl bidra med något jag också. Dagens övning började med ett "Jag orkar inte hjälpa till med maten - gör nå´t gott" från yngsta tösen (21) och grabben varken hörde eller såg nå´t annat än datorspelet så det blev att drälla ner i köket och veva ihop nå´t ätbart. Det blev det...
Ugnsstekt kyckling med ris och curry för jag orkade inte heller med något avancerat. Trots allt vardag vilket betyder vatten till maten.
Men det dög uppenbarligen för det försvann fort från tallrikarna.
Mvh
/Peter
Ugnsstekt kyckling med ris och curry för jag orkade inte heller med något avancerat. Trots allt vardag vilket betyder vatten till maten.
Men det dög uppenbarligen för det försvann fort från tallrikarna.
Mvh
/Peter
Bygger Slötorp-Dåseberga Järnväg (SDJ) i H0 och H0n3.
Styr med Intellibox 1 och DCC och så småningom med TC.
http://www.daaseberga.se/
http://www.smalsparigt.org/cgi-bin/phpB ... f=10&t=887
Styr med Intellibox 1 och DCC och så småningom med TC.
http://www.daaseberga.se/
http://www.smalsparigt.org/cgi-bin/phpB ... f=10&t=887
Re: God mat- och dryckeskultur
En fredagsöl värd namnet
Nils Oscars "Ctrl Alt Delete" kan ju passa som fredagskvällsomstart för en datanörd efter en avverkad arbetsvecka.
Här tillsammans med en plockbricka med tunnskuret kött, korvar, kyckling och frukt.
Och mycket riktigt, hustrun har just somnat i soffan och har ännu inte "bootat" om.
Ha en trevlig helg
Nils Oscars "Ctrl Alt Delete" kan ju passa som fredagskvällsomstart för en datanörd efter en avverkad arbetsvecka.
Här tillsammans med en plockbricka med tunnskuret kött, korvar, kyckling och frukt.
Och mycket riktigt, hustrun har just somnat i soffan och har ännu inte "bootat" om.
Ha en trevlig helg
Olle Frykmo - Kör i skala N - En mellansvensk modelljärnväg
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Underbar bild! Är det någon röllakansliknande matta man skymtar?
Re: God mat- och dryckeskultur
Efter att forumbroder Magnus63 triggade mitt intresse för hembrygd har jag bryggt 2 x 10 l öl.
Nummer ett var god, men inte perfekt.
Nummer två som rent tekniskt vart ett misslyckande, för mycket malt, för lite vatten och fel jäst, blev smakmässigt en succe
Skulle ha blitt en engelsk ale enligt recept från Magnus, men blev nog en skotte (OG1070) med engelsk touch.
,
Nummer ett var god, men inte perfekt.
Nummer två som rent tekniskt vart ett misslyckande, för mycket malt, för lite vatten och fel jäst, blev smakmässigt en succe
Skulle ha blitt en engelsk ale enligt recept från Magnus, men blev nog en skotte (OG1070) med engelsk touch.
,
/Berra
Det är en hobby, inte Riksantikvarie ämbetet!
Det är en hobby, inte Riksantikvarie ämbetet!
Re: God mat- och dryckeskultur
Joo, det är den man får hålla sig på resten av kvällenJohan Molin skrev: Är det någon röllakansliknande matta man skymtar?
Olle Frykmo - Kör i skala N - En mellansvensk modelljärnväg
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Tycker att det är dags att uppväcka denna saligen avsomnade tråd igen, nu när det är sommar!
Sommar är för mig lätt mat, alla goda sallader som Insalata Caprese, suverän i sin enkelhet med basilikablad, buffelmozzarella och tomater, eller Salade Niçoise (Insalata Nizzarda för den mer italienskinspirerade) med tonfisk, sardeller, oliver, hådkokta ägg, sallad, haricoter, kall kokt potatis, tomater och kanske kronärtskocksbottnar, allt med en god vinaigrette). Det senare är ju dock en hel maträtt för sig; insalata caprese blir perfekt till i princip vad som helst.
Sedan är det ju det där med grillning. Förra helgen lät vi svärsonen (grillmäster i familjen) grilla senaste mode-styckningsdelen, flankstek, och OM det blev gott! Årets favorit, definitivt.
Yngste svågern bistod för många år sedan med "industrispionage", vilket handlade om att göra grillolja själv, enklare men godare än den man kan köpa. Med olja, soja, tomatpuré, vinäger, svartpeppar, paprikapulver och pressad vitlök. Enkelt men otroligt gott.
Potatis kan man väl göra på allehanda sätt, allt från att bryna potatisklyftor med dito vitlök och calamata-oliver i olivolja, till en busenkel potatissallad med persilja, basilika, salt, peppar, olja och vinäger. Idéerna kan mångfaldigas!
Mer god sommarmat, någon? (Och då har jag ju inte ens tagit med vitello tonnato, bland de godaste maträtter Italien presterat!)
Sommar är för mig lätt mat, alla goda sallader som Insalata Caprese, suverän i sin enkelhet med basilikablad, buffelmozzarella och tomater, eller Salade Niçoise (Insalata Nizzarda för den mer italienskinspirerade) med tonfisk, sardeller, oliver, hådkokta ägg, sallad, haricoter, kall kokt potatis, tomater och kanske kronärtskocksbottnar, allt med en god vinaigrette). Det senare är ju dock en hel maträtt för sig; insalata caprese blir perfekt till i princip vad som helst.
Sedan är det ju det där med grillning. Förra helgen lät vi svärsonen (grillmäster i familjen) grilla senaste mode-styckningsdelen, flankstek, och OM det blev gott! Årets favorit, definitivt.
Yngste svågern bistod för många år sedan med "industrispionage", vilket handlade om att göra grillolja själv, enklare men godare än den man kan köpa. Med olja, soja, tomatpuré, vinäger, svartpeppar, paprikapulver och pressad vitlök. Enkelt men otroligt gott.
Potatis kan man väl göra på allehanda sätt, allt från att bryna potatisklyftor med dito vitlök och calamata-oliver i olivolja, till en busenkel potatissallad med persilja, basilika, salt, peppar, olja och vinäger. Idéerna kan mångfaldigas!
Mer god sommarmat, någon? (Och då har jag ju inte ens tagit med vitello tonnato, bland de godaste maträtter Italien presterat!)
Re: God mat- och dryckeskultur
Sitter här med min stressmage och blir irriterad
Johan du kan visst en del om mat låter gott med dessa sallader
Johan du kan visst en del om mat låter gott med dessa sallader
Re: God mat- och dryckeskultur
"Bäckmetad" öring rökt i en ABU rök...de är smaskens
Roger(Forden)
Roger(Forden)
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Det där är lika enkelt och genialt som en italiensk fritto misto!
Re: God mat- och dryckeskultur
godast är "Harren". ljus o fin i köttetJohan Molin skrev:Det där är lika enkelt och genialt som en italiensk fritto misto!
bäckmete är kul o avkopplande om det inte vore för dom dära envetna "Moskitos" som verkar trivas bland ris o snår..men man blir
immun mot dom också..
Roger(Forden)
Roger(Forden)
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Inga bromsar, hoppas jag? (Det kanske går att skydda sig med någon form av bromsolja? )
Re: God mat- och dryckeskultur
Efter en varm och kladdig dag: Pasta Putanesca!
Spagetti med en lätt sås av sardeller, kapris, svarta oliver och tomatpuré. Tillsätt vitlök efter behag + en aaaaning olivolja. Svalkar och mättar.
Eller varför inte: Pickled eggs, onions, whole wheat bread, cheddar cheese + a pint of ale?
Spagetti med en lätt sås av sardeller, kapris, svarta oliver och tomatpuré. Tillsätt vitlök efter behag + en aaaaning olivolja. Svalkar och mättar.
Eller varför inte: Pickled eggs, onions, whole wheat bread, cheddar cheese + a pint of ale?
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Kom hem för ca 45 min. från byggkväll i Hallsberg ,så nu slafsar jag i mig en bakad potatis med Skagenröra och en 5,5a sen är det bara att gå och slagga.
bermod
bermod
Re: God mat- och dryckeskultur
näe en får använda ""Djungelolja" som TarzanJohan Molin skrev:Inga bromsar, hoppas jag? (Det kanske går att skydda sig med någon form av bromsolja? )
Roger(Forden)
Roger(Forden)
Re: God mat- och dryckeskultur
Ge dom små asen stryk bara, på med smörjolja.
Vi hade malaria i en del områden vi var i, funkade alldeles utmärkt med nät och myggolja och rena fötter (fotsvett gillar myggen)
Men nu kanske man tappar matlusten, ber om ursäkt
Vi hade malaria i en del områden vi var i, funkade alldeles utmärkt med nät och myggolja och rena fötter (fotsvett gillar myggen)
Men nu kanske man tappar matlusten, ber om ursäkt
Re: God mat- och dryckeskultur
Vad har det här med god mat att göra??
Jo, vi gjorde ett lite överraskande fynd när vi var ute vid vårt gamla nedbrända svampställe i utkanten av Hälleskogsbrännan.
Terrängen är idag rätt ogästvänlig där vi förut strövade fritt
Men resultatet av skogsturen blev det här till kvällsmålet.
En panna med en blandning av skogens gula och svarta guld.
Förutom en halvliter vanliga kantareller dök vi alltså på en rejäl koloni med svart trumpetsvamp, en hel systemkasse fylld till brädden.
Di svarte har aldrig växt här tidigare vad jag kan minnas och då har vi plockat svamp på just denna plats i snart 30 år.
Jo, vi gjorde ett lite överraskande fynd när vi var ute vid vårt gamla nedbrända svampställe i utkanten av Hälleskogsbrännan.
Terrängen är idag rätt ogästvänlig där vi förut strövade fritt
Men resultatet av skogsturen blev det här till kvällsmålet.
En panna med en blandning av skogens gula och svarta guld.
Förutom en halvliter vanliga kantareller dök vi alltså på en rejäl koloni med svart trumpetsvamp, en hel systemkasse fylld till brädden.
Di svarte har aldrig växt här tidigare vad jag kan minnas och då har vi plockat svamp på just denna plats i snart 30 år.
Olle Frykmo - Kör i skala N - En mellansvensk modelljärnväg
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Re: God mat- och dryckeskultur
Vad jag vet är det bara två seriefigurer som har ett eget öl, Rocky är den ena och Werner är den andra
Re: God mat- och dryckeskultur
Herman Hedning brygger sin öl vid Strömsholms Brygghus i Köping.Stefan S skrev:Vad jag vet är det bara två seriefigurer som har ett eget öl, Rocky är den ena och Werner är den andra
(varken seriefiguren eller ölen tillhör mina favoriter, men smak är ju något högst personligt)
Olle Frykmo - Kör i skala N - En mellansvensk modelljärnväg
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
med starka kopplingar till Frykmo Modellbyggeri/Frykmodell
- Johan Molin
- Inlägg: 19968
- Blev medlem: 28 dec 2011, 19:49
- Ort: Moth Virgin
- Kontakt:
Civilisationen har äntligen kommit till Sverige – eller i varje fall Skåne ...
Vi var på Emporia för att handla helgmat (tänkt att bli torskrygg med havskräftor, kräftsås och en bädd av lättkokt skivad fänkål mm godsaker, and lo and behold vad vi hittade strax innanför entrén!
Dessa italienska tomater är världens godaste! Ser ut som f-n men består nästan enbart av solmoget gott fruktkött och inte en massa slafs. Vi har haft tomatkärnor med från Italien och fått landskapsingenjören, dvs dotter, med stor köksträdgård, att odla dem. Det går utmärkt, men de smakar närmast vatten när de inte blivit utsatta för medelhavsklimatets sol och värme. Men dessa är direktimporterade från Italien!
Dessutom för första gången någonsin har jag sett fior di zucche i Sverige, alltså zucchiniblommor. Man tar helt enkelt och fyller varje blomma med någon sardell och lite buffelmozzarella, doppar i uppvispat ägg och mjöl och friterar. Himmelskt!
Hoppas, hoppas att det inte är en engångsnyck. De hade också små carciofi, alltså kronärtskockor, som man kan använda till "carciofi alla giudea", man hugger av yttersta delen av kronan, pressar ut bladen och friterar dem som de är. En underbar romersk specialitet från Roms judiska ghetto.
Och auberginer stora som handbollar nästan ... Nu får il Conte di Melanzane i MHJ-skrönorna något att fundera på!
Dessa italienska tomater är världens godaste! Ser ut som f-n men består nästan enbart av solmoget gott fruktkött och inte en massa slafs. Vi har haft tomatkärnor med från Italien och fått landskapsingenjören, dvs dotter, med stor köksträdgård, att odla dem. Det går utmärkt, men de smakar närmast vatten när de inte blivit utsatta för medelhavsklimatets sol och värme. Men dessa är direktimporterade från Italien!
Dessutom för första gången någonsin har jag sett fior di zucche i Sverige, alltså zucchiniblommor. Man tar helt enkelt och fyller varje blomma med någon sardell och lite buffelmozzarella, doppar i uppvispat ägg och mjöl och friterar. Himmelskt!
Hoppas, hoppas att det inte är en engångsnyck. De hade också små carciofi, alltså kronärtskockor, som man kan använda till "carciofi alla giudea", man hugger av yttersta delen av kronan, pressar ut bladen och friterar dem som de är. En underbar romersk specialitet från Roms judiska ghetto.
Och auberginer stora som handbollar nästan ... Nu får il Conte di Melanzane i MHJ-skrönorna något att fundera på!
Re: God mat- och dryckeskultur
Ätet i utlandet de senaste åren:
Soppa på komage. Låter inget vidare och egentligen är det soppa på en spik, den hade varit godare utan magen. Buljong, grädde, äggulor, en skvätt vinäger eller vitt vin, lite vitlök, inlagd paprika och lite strimlad våmm.
Mici - grillade lammjärpar med perslija och vitlök. Det är gott.
Kumminstuvad vitkål med griljerad fläsklägg - åt i Polen, kanongott. Och öl bryggd i källaren på krogen. Stekt torsk med hemgjord remouladsås åt jag i Gdansk, bland de bättre torskar jag ätit.
Soppa på komage. Låter inget vidare och egentligen är det soppa på en spik, den hade varit godare utan magen. Buljong, grädde, äggulor, en skvätt vinäger eller vitt vin, lite vitlök, inlagd paprika och lite strimlad våmm.
Mici - grillade lammjärpar med perslija och vitlök. Det är gott.
Kumminstuvad vitkål med griljerad fläsklägg - åt i Polen, kanongott. Och öl bryggd i källaren på krogen. Stekt torsk med hemgjord remouladsås åt jag i Gdansk, bland de bättre torskar jag ätit.